ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ERNEST HEMINGWAY

 Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ είναι γνωστός για την απλή κι αβίαστη γραφή στις ιστορίες του, όπως π.χ. "Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα". Πολλές συμβουλές συγγραφής τις βρίσκουμε μέσα από τις επιστολές του, που συχνά έγραφε στους εκδότες και τους συναδέλφους του.

Το 1999 κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο Ernest Hemingway on Writing, επιμέλεια τού Larry W. Phillips, εκδόσεις Scribner, όπου γράφει μερικές συμβουλές για τους φιλόδοξους συγγραφείς.

Εδώ θα δούμε μερικές από τις καλύτερες συμβουλές του.

1) Αν ένας συγγραφέας τής πεζογραφίας, ξέρει αρκετά καλά γι' αυτά που γράφει, μπορεί να παραλείψει πράγματα που ξέρει, κι αν γράφει πραγματικά αληθινά και τα έχει εκφράσει δυνατά, ο αναγνώστης τα διαισθάνεται. 
Ο Χέμινγουεϊ πιστεύει ότι η γνώση ενός συγγραφέα για ένα θέμα πρέπει να λάμπει πέρα απ' τις λέξεις που βάζει στο χαρτί. Εάν ξέρουμε ένα θέμα πολύ καλά, η γνώση αυτή καλυτερεύει το γραπτό μας. Αν γράφουμε για ένα θέμα που δεν ξέρουμε καλά πρέπει να βρούμε τρόπο να το μάθουμε. Παράδειγμα, ο Alex Haley, πριν γράψει το διεθνώς αναγνωρισμένο βιβλίο Roots, πέρασε κάποιο χρόνο στις σκοτεινές γωνίες ενός πλοίου. Η εμπειρία του, τού έδωσε μια ιδέα για την αδικία και τον φόβο που ένοιωθαν οι Αφρικανοί σκλάβοι, φυλακισμένοι στα κλειστοφοβικά διαμερίσματα. Η γνώση αυτής τής εμπειρίας, ενίσχυσε την ικανότητα να διηγηθεί μια αυθεντική συγκινητική ιστορία.
2) Ετοιμαστείτε να απορρίψετε πολύ χαρτί.
Οι ζωγράφοι κάνουν εκατομμύρια σκίτσα πριν δημιουργήσουν ένα αριστούργημα. Οι σεφ χαλούν πολλά γεύματα για να επιτύχουν μια συνταγή, Οι εκφωνητές προβάρουν πολλές φορές τον λόγο τους πριν παρουσιαστούν μπροστά στο κοινό τους. Δεν πρέπει να περιμένουμε να είναι διαφορετικά με το γραπτό μας. Δημιουργώντας ένα κείμενο που αξίζει να διαβαστεί, Θα μας πάρει περισσότερο χρόνο απ' ότι περιμέναμε και θα δοκιμαστεί η υπομονή μας.
Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας από τους καλύτερους συγγραφείς στον κόσμο, αλλά ποτέ δεν έβλεπε τον εαυτόν του σαν πετυχημένο συγγραφέα. Προσπαθούσε να βελτιωθεί και γνώριζε ότι η συγγραφή είναι κάτι που ποτέ δεν θα κάνουμε τόσο καλά όσο χρειάζεται να γίνει.
3) Μην ψάχνεις για έπαινο για μια ημιτελή δουλειά.
Μερικοί τείνουν να δέχονται συγχαρητήρια πριν ολοκληρώσουν την δουλειά τους και τείνουν να λένε στον κόσμο τού instagram ότι μόλις έγραψαν την πρώτη σελίδα από την νουβέλα τους. Ας μη γίνουμε τέτοιοι άνθρωποι. Να δουλεύουμε ταπεινά, σιωπηλά, απομονωμένα και τελειώνοντας να αναδυθούμε σαν από χειμερία νάρκη έχοντας ολοκληρώσει κάτι ουσιώδες. Είναι καλό να μοιραζόμαστε τις ιδέες με τους φίλους μας, αλλά δεν χρειάζεται να δεχόμαστε δημόσια, συγχαρητήρια για κάνει που δεν έχουμε κάνει ακόμα. Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να περιμένουμε καθόλου επαίνους. 
Νοιώθουμε ικανοποίηση όταν το πρόχειρο σχέδιο έχει τελειώσει, αλλά κανείς δεν μπορεί να το δει μέχρι να το ελέγξεις ξανά και ξανά, μέχρι να μεταδόσεις στους αναγνώστες το συναίσθημα, τις εικόνες, τους ήχους, και μέχρι να το τελειώσεις, ίσως μερικές φορές οι λέξεις να μην έχουν νόημα από τις πολλές επαναλήψεις που έκανες. 
Οι καλύτεροι συγγραφείς, που κέρδισαν βραβεία όπως το Hugo ή το Pulitzer, δεν είχαν άμεση επιτυχία μόλις έπιασαν την πένα τους. Επένδυσαν ώρες δουλειάς. Ξυπνούσαν όταν η πόλη ακόμα κοιμόταν ή αγρυπνούσαν όταν οι άλλοι πήγαιναν για ύπνο. Επένδυαν στην δουλειά τους την ώρα που τα φώτα έσβηναν, για να γίνουν κάποιοι άξιοι, για να είναι το επίκεντρο.
4) Γράψε για τον εαυτόν σου περισσότερο παρά για τους άλλους.
Συχνά γράφω ιστορίες που δεν έχουν τις επιδόσεις που ήλπιζα. Δεν μπορώ να σου πω πόσες φορές έγραψα μια ιστορία που δεν πήγε καλά, αλλά όσο κι αν προσπαθώ δεν μπορώ να σταματήσω τον εαυτό μου που έχει προσδοκίες για την καλή αποδοχή που θα έχει το βιβλίο μου από τους αναγνώστες.
5) Η συγγραφή γίνεται εθιστική όσο περισσότερο γράφεις.
Αφού κάθομαι στο γραφείο και ξεπερνώ το πρώτο εμπόδιο για να γράψω τις πρώτες λέξεις μιας καινούργιας ιστορίας, αιχμαλωτίζομαι απ' τη δουλειά. Η συγγραφή είναι το πιο απαιτητικό και το πιο πλήρως ικανοποιητικό πράγμα που θα κάνουμε ποτέ. Μας επιτρέπει να επηρεάζουμε θετικά τις ζωές των άλλων, ενώ βελτιώνουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο.
6) Χρησιμοποίησε απλά λόγια για να πεις δυνατά πράγματα.
Κανένας άλλος συγγραφέας στην ιστορία, όσο ο Χέμινγουεϊ, δεν είναι γνωστός για την απλότητα που γράφει. Ακόμα κι ένας έφηβος μπορεί να διαβάσει τα βιβλία του, παρ' όλο που αναφέρονται σε σοβαρά πράγματα όπως το νόημα τής ζωής. Ο Χέμινγουεϊ ήξερε τον τρόπο να συνδυάζει και να εκφράζει πολύπλοκες καταστάσεις απλά και με δυναμικό τρόπο.
7) Προσπάθησε να γράψεις κάτι που θα μείνει διαχρονικά.
Η συγγραφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να αφήσεις μια κληρονομιά στις επόμενες γενιές, κι αυτό δεν σημαίνει την αναγνώριση. Αν και ο Χέμινγουεϊ εισέπραξε πολλή απ' αυτήν, η κληρονομιά του υπάρχει πέρα απ' τους κοινούς επαίνους, και μετά θάνατο.
8) Γράψε από τις δικές σου εμπειρίες.
Η επινόηση είναι θαυμάσιο πράγμα, κάτι που κάνουμε όταν έχουμε έμπνευση, αλλά δεν μπορούμε να τα επινοήσουμε όλα κι αυτά που θα γράψουμε μπορούμε να τα κάνουμε να φαίνονται αληθινά. Όταν επινοούμε νέους κόσμους και καταστάσεις, πρέπει πάντα να τα δημιουργούμε από την βάση τής αλήθειας, να χρησιμοποιούμε την πραγματικότητα για να διαμορφώσουμε την φαντασία, αλλιώς ο αναγνώστης καταλαβαίνει αν ένας χαρακτήρας δεν συνάδει με την εθνικότητα και το παρελθόν του. Όταν χτίζουμε φανταστικά κάστρα, αλλά από πραγματικά ξύλα και καρφιά, ο αναγνώστης χάνεται πραγματικά μέσα στον ονειρικό κόσμο που φτιάξαμε.

Μπορούμε να μάθουμε πολλά απ' τον Χέμινγουεϊ, απ' το πάθος του για την συγγραφή, επιμένοντας στην εργασία του και επικεντρώνοντας στην αυθεντικότητα τής γλώσσας που χρησιμοποιεί για να εκφράσει ασυνήθιστες ιδέες.

Ενθαρρύνετε κι άλλους να γράψουν. Είναι εύκολο να αναρωτηθείς αν αξίζει τον κόπο να δώσεις την συμβουλή σου για την συγγραφή, αλλά το να βοηθάς άλλους να αναπτύξουν αυτή την δεξιότητα και να φτιάξουν την πρώτη τους εργασία, είναι πάντα ουσιώδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου